Feedback Cursisten

Jaap VoetsJaap Voets
Inspiration CCR

Duiken met een CCR stond al een hele poos op mijn verlanglijstje. Ik had al wat ervaring opgebouwd met halfgesloten rebreathers, zoals de Draeger Ray en Dreager FGT. Deze systemen zijn al heel leuk om mee te duiken, maar kennen ook hun (vooral diepte-) beperkingen. Tijd voor het "echte" werk dus. Maar welke dan.... wordt het een rEvo, Ouroboros, Sentinel, Inspiration, Evolution ? Met een beetje googlen, kwam ik op divewise.nl terecht, de hele website straalde kennis en ervaring met rebreathers en technisch duiken uit dus snel contact opgenomen om eens wat meer informatie op te vragen over compleet gesloten rebreathers. Jos wist me in een gezellige en informatieve avond te overtuigen dat een Inspiration de beste keus was voor mij. Voornaamste selling points zijn de jarenlange ervaring die AP Diving heeft opgebouwd bij het produceren van deze rebreather, het uitstekende en uitgebreide support netwerk en de Vision electronica met LogViewer software. Bij dit soort cursussen vind ik het zelf erg belangrijk of de instructeur ook zelf een ervaren gebruiker is. Iemand kan een fantastisch mooi verkoopverhaal houden over een apparaat waar hij zelf nooit mee duikt, bij Divewise zit dat gelukkig wel goed, uit alles blijkt dat Jos en Robin hun eigen units door en door kennen en ook weten hoe ze die kennis over moeten brengen.

De duiken zelf werden in een strak schema gepland en uitgevoerd. Eind december een middagje "spelen" in de duiktoren van Diveworld in Enschede, dat is een mooie stek om te leren wennen aan het apparaat, zonder de kou en slecht zicht van het buitenwater. Daarna werden Tjerk en ik dan wel genadeloos de kou ingejaagd. In 4 dubbele sessies in januari leerden we de rebreather in elkaar zetten, door de noodzakelijke pre-dive checks heen te loodsen en er zelfs mee te duiken. Alhoewel duiken..... in het begin is het vooral onderwater stuntelen. Je moet wennen aan het extra drijfvermogen in de tegenlongen, aan het feit dat je niet meer met je eigen longen kunt "fijntrimmen", aan knopjes op aparte plaatsen en aan een nieuw soort computer om je pols die je vanalles vertelt. Maar dat went gelukkig snel. Met iedere duik voeren de heren instructeurs de task-loading ook een beetje op. De eerste duiken ben je al blij als je het rondje hebt meegezwommen en hebt laten zien dat je naar je bail-out kunt overschakelen en weer terug op de loop weet te komen. Daarna mag je laten zien dat je een boei kunt schieten en netjes kunt opstijgen, dat je manueel een bepaalde pO2 kunt vasthouden en dat je adequaat weet te reageren op gesimuleerde "nood" situaties zoals te hoge of te lage pO2.

In deze cursus heb ik Jos en Robin leren kennen als erg behulpzame en bekwame instructeurs met verstand van zaken en een goede grip op alle duiksituaties waarin ze ons wisten te manouvreren. Mijn eerste stapjes op het CCR pad heb ik nu gezet en het echte leren begint pas net, maar ik weet dat ik altijd op hun terug kan vallen met vragen over de Inspiration en dat is toch een erg prettige gedachte.

Jaap Voets
Rosmalen

<- terug naar overzicht 

024-6772696     024-6772696     technicaldiving@divewise.nl 
Ga naar de IANTD Website