Feedback Cursisten

Jan Dankers
Inspiration CCR MOD1

Technisch duiken, de grenzen wat verleggen, stond al enkele jaren op mijn verlanglijstje. Na 32 jaar duiksport en ruim 2700 duiken is dat ook niet zo raar wellicht. In mei 2008 toch aan mijn Normoxic cursus begonnen, nog even niet bij DiveWise. Ik dacht wel een beetje te kunnen duiken maar ben mijzelf tijdens deze cursus enkele malen flink tegengekomen NOB-niveau Adv. Nitrox is toch echt wat anders als datzelfde op IANTD-niveau dat was dus een flinke stap. Afgeschrikt door alle wilde verhalen riep ik toen nog: "CCR duiken, daar ga ik nooit aan beginnen". Na of feitelijk al tijdens de cursus kwam ik er achter dat mijn medecursisten (4) alleen maar een pasje voor de verzameling wilde en geen echte duikplannen hadden.

Dat deed mij besluiten om mijn oude kennis Jos Smits maar weer eens op te gaan zoeken ik wist dat hij wat eerder met technisch duiken was begonnen en daar ook wat opleiding mee deed. Vanuit het verre verleden kende ik Jos al en een maand later was ik als gast in het mooie Italië een hele week met Trimix aan het spelen. Na deze week durf ik te zeggen dat ik echt op IANTD-niveau zat en de smaak ook goed te pakken had. De gasrekening na zo'n weekje loopt al behoorlijk op overigens.

Als je iets doet moet je het goed doen is een van mijn motto’s dus verder naar Full Trimix maar ook de CCR-opties nog eens goed overwegen. Jos en Robin zijn daarbij ook erg positief over CCR en op internet ben ik eens wat grondiger gaan lezen en heb daar het kaf van het koren gescheiden. Ja er zijn in de beginjaren best ongelukken gebeurd, maar vele door ondeskundig en onzorgvuldig gebruik. Dus in januari maar eens een unit besteld met alle toeters en bellen en het speeltje was juist op tijd binnen om in maart met de cursus te starten. Ja een goede cursus is wel nodig en trouwens gewoon verplicht gesteld door de leverancier.
De conclusie was om voor een echte CCR te gaan en dan de Inspiration vision van AP-diving te kiezen, wat op dit moment toch echt de marktleider is en veruit de verst doorontwikkelde unit met een robuust service apparaat er achter. Het enthousiasme van Jos en Robin heeft hier natuurlijk ook in meegeholpen.

Een van mijn regelmatige duikbuddy’s Rob Breukhoven wilde ook al jaren CCR duiken maar dan speciaal voor de stilte en de visjes, Rob heeft de cursus samen met mij gedaan op basis van het nieuwe huurconcept. Hij is nu ook wild enthousiast en druk aan het sparen om tot aanschaf over te gaan.
Aan het begin van de cursus zij Jos dat het trimmen toch wel ietsje anders werkt bij een CCR dan met een OC systeem en dat al zijn cursisten tijdens de opleiding wel eens ongewild aan de oppervlakte belanden. Toen we terugreden vanuit Beuningen naar Boxtel hebben we ons beide voorgenomen om deze traditie maar eens te doorbreken en dat is ook redelijk gelukt. Jos heeft de task-loading wel vrij vlot opgevoerd door ons bij de derde duik al naar hoog setpoint te laten schakelen, het bleef met wat moeite wel onder controle.

Dan de cursus; eerst de nodige theorie en dan de units uit elkaar en weer in elkaar om een dag later in een grote badkuip in Enschede de eerste keer echt te water te gaan met CCR. Die badkuip in Enschede "Diveworld" is overigens wel 10 mtr. diep en gevuld met redelijk warm water al is een droogpak wel fijn en kun je daar mooi uittrimmen en een spelen met alle knopjes van de unit. En ja het trimmen werkt een anders, maar is niet echt moeilijk op een laag setpoint. Ook hier tonen Robin en Jos zich echte leermeesters en na een kwartiertje zwem je vrolijk rond met de unit en denk je het al een beetje te kunnen.

Daarna zijn we ondertussen dol enthousiast in "De Groene Heuvels" nog zo'n 4 zaterdagen bezig geweest met Jos en Robin en hele bossen scenariokaartjes om alle mogelijke fout/noodsituaties te oefenen en om alle knopjes echt blind te kunnen vinden. Bij elke duik wordt de task-load weer wat opgevoerd en tevens wordt er aan een goede attitude gewerkt om veilig met een CCR te leren duiken. De beide instructeurs beperken zich zeker niet tot alleen feite overdracht maar brengen hun kennis, kunde en attitude over, tijdens en ook na de opleiding zijn ze voor vragen altijd bereikbaar.
Uiteindelijk op 12 april in Vinkeveen met de boot van Bart-Jan een echte decoduik met de unit en een heel gecontroleerde opstijging en de nodige stops als afsluiting van een heel geslaagde cursus.

Ondertussen we zijn nu z’n 3 maanden verder heb ik er ruim 60 "vlieguren" opzitten met de unit onder verschillende omstandigheden. Het is heerlijk rustig onderwater en relaxed duiken ik heb eigenlijk maar van een ding spijt en dat is dat ik er geen 10 jaar eerder mee ben begonnen.

Jos & Robin bedankt voor ondertussen meerdere leuke opleidingen.

 

<- terug naar overzicht 

024-6772696     024-6772696     technicaldiving@divewise.nl 
Ga naar de IANTD Website